bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Zárt legyen a kertünk vagy sem?
2016-02-15 4:53:30

Zárt legyen a kertünk vagy sem?

Az utóbbi hónapokban, szinte minden második hír a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről, vagyis a CSOK-ról szól. A Magyar Közlönyben február 10-én jelent meg az utolsó hivatalos módosítás, amely a pincétől a padlásig tisztázta azt, hogy ki, hogyan, mire és milyen mértékben igényelheti az állami támogatást.

A Földem.hu online termőföld adás-vételi oldal szakemberei úgy látják, hogy a közleményben olvasható pontosításokkal bővültek a már meglévő lehetőségek, hiszen a külterületekkel és a zártkertekkel is kiterjesztették azokat a területeket, amelyekre a CSOK igénybevételével építkezni lehet.

Ugyanakkor, véleményük szerint, számos olyan egyéb lehetőség van, amely a Családok Otthonteremtési Kedvezményén túl érintheti mindazokat, akik kertes házban, netán nyaralóban vagy adott esetben olyan ingatlanban élnek, amely zártkertként van bejegyezve a területileg illetékes járási földhivatalnál.

Bízunk abban, hogy az alábbi megjegyzésekkel Önnek is a segítségére lehetünk, ha a közeljövőben – CSOK-kal vagy a nélkül – telket vagy földterületet szeretne vásárolni, arra építeni vagy művelni!

Jó, ha tudja!

A legfontosabb tudnivaló az, hogy a zártkertként nyilvántartott telkeket nem lehet szabadon eladni és megvenni, a tulajdonosaik pedig elvileg kötelesek művelni a földet. Továbbá nincs mód a zártkertet terhelő hitelfelvételre és a lakcímkártya igénylésre sem. A nemrégiben életbe lépett változások egyike az, hogy az efféle telkeket a mostani év végéig díjmentesen át lehet minősíttetni az illetékes földhivatalnál. Az ügy jelenleg is több százezer embert érint, hiszen a hivatalok nagyon sok városszéli kertes házat és nyaralót zártkeretként tartanak nyilván.

Az utóbbi években nőtt az olyan várostól távol eső kertes házak és nyaralók száma, amelyek a földhivataloknál még zártkertként, azaz mezőgazdasági területként vannak nyilvántartva, holott egyáltalán nem azok. Ebben az esetben azokról az ingatlanokról van szó, amelyeket a tulajdonosaik korábban még hobbikertként használtak, de már semmilyen módon nem művelik azokat. Az ilyen telkekre a hatályban lévő földforgalmi törvény előírásai vonatkoznak, amelyek a tulajdonosok számára meglehetősen sok hátránnyal is járhatnak. A földművelésügyi miniszter rendelete szerint az ilyen telkeket 2016. december 31-éig a földhivatalnál díjmentesen úgynevezett „művelés alól kivett” területté lehet nyilváníttatni. Ezzel az eljárással a tulajdonosok egyszer és mindenkorra megszabadulhatnak a zártkerteket érintő korlátozásoktól!

Jó fejben tartani azt is, hogy a szaktárca – legalábbis egyelőre – nem gondolkodik azon, hogy kitolja a most előírt határidőt, hiszen annak a lejártáig még bő tíz hónap van hátra. A földtulajdonosoknak ez esetben nem kell mást tenniük, mint elindítani a meghatározott határidőn belül az eljárást, tehát nem befejezni kell a teljes átminősítést, csak elindítani december 31-éig!

Az átíratási kérelmet egy külön erre az eljárásra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtaniuk a tulajdonosoknak, tulajdonostársaknak vagy az általa/általuk meghatalmazott személyeknek az ingatlan helye szerint illetékes járási hivatalnál. A formanyomtatványt a legegyszerűbb a Földművelésügyi Minisztérium honlapjáról letölteni: http://www.foldhivatal.hu/images/nyomtatvany/zartkert_kerelem.pdf

 Hogy működik a kérelem beadása?

A beadandó kérelem mellé az ingatlan adatainak megváltoztatásához egyéb okiratot csatolni már nem kell. Ez alól az az eset a kivétel, amikor a tulajdonos vagy tulajdonosok helyett a meghatalmazott jár el. Ilyen esetben természetesen a formanyomtatványhoz hozzá kell tűzni a meghatalmazást is. Ne felejtsük el az utóbbi papírt két tanúval is aláíratni! Amennyiben a zártkerti ingatlan közös tulajdonban/tulajdonokban van, akkor a tulajdonostárs által benyújtott kérelemhez csatolni kell a tulajdonostársak hozzájáruló nyilatkozatait is, amelyek nem minősülnek bejegyzés alapjául szolgáló okiratoknak, ezért nem kell ügyvéddel ellenjegyeztetni, sem pedig közjegyző előtt hitelesíttetni.

Kellemetlen meglepetések a zártkertek kapcsán

Gyakran előfordulhat az a probléma is, amikor olyan zártkertként nyilvántartott telkünk van, amelyre a tulajnak vagy tulajoknak hivatalosan, úgymond művelési kötelezettségük van. Tudni kell, hogy aki nem műveli az ilyen telket, az „földvédelmi bírságot” is kaphat!

A zártkertként nyilvántartott földeken épült ingatlanok tulajdonosai szembesülhetnek azzal a problémával is, hogy a bankok és a hitelintézetek nem fogadják el fedezetnek az ingatlant, és ahogy fentebb már szóltunk róla, nem kapnak rá lakcímkártyát sem.

A legnagyobb és talán legkellemetlenebb meglepetés akkor érheti a zártkertek gazdáit, amikor úgy döntenek, hogy eladják az ingatlant. Ilyenkor nemcsak ők szembesülhetnek a nehézségekkel, hanem azok is, akik olyan telket szeretnének megvenni, amelyet valójában zártkertként tartanak nyilván. A városszéli zártkertekre ugyanis pontosan ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a termőföldek vagy a szőlőbirtokok eladására! A hatályban lévő törvények ugyanis azt írják elő, hogy a helyi gazdáknak elővásárlási joguk van minden földterületre, és az adásvételeket a helyi földbizottságnak is jóvá kell hagynia. Elképzelhető, hogy tulajdonos már meg is találta a vevőt a telkére, netán már meg is egyezett vele, az illetékes bizottság mégis megakadályozza a telek eladását! A testület hivatkozhat még arra is amikor nem hagyja jóvá az adás-vételt, hogy túlságosan magas áron kelne el az ingatlan, és az már telekspekulációnak is mondható! Egy ilyen földbizottsági engedélyezés hosszú hónapokig, extrém esetekben akár fél évig is eltarthat, és még így sincs arra garancia, hogy a bizottság engedélyezi az eladást.

A Földem.hu szakembereinek javaslata

Ha telek tulajdonosként szeretné elkerülni a fenti kellemetlenségeket, azt tanácsoljuk, hogy még ez év végéig menjenek el az illetékes földhivatalba, és nyilváníttassák „művelés alól kivett” területté földjüket! Az átminősítés után az ingatlant már ugyanúgy el lehet adni és meg is lehet venni, mint bármelyik más ingatlant, lesz hozzá lakcímkártya is, kaphatnak rá kölcsönt, valamint utána megművelni sem lesz kötelező.