bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - www.beol.hu – Békésben a legdrágább a termőföld
2017-04-08 1:02:15

www.beol.hu – Békésben a legdrágább a termőföld

www.beol.hu – 2017.04.08.

Országosan Békésben voltak a legdrágábbak a földek tavaly, csaknem másfélszer többért értékesítettek itt egy hektárt, mint például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Minden művelési ágat figyelembe véve 1,472 millió forint átlagáron kelt el egy hektár terület Békésben. Ez is szerepel a most megjelent Agrotax Iránytűben.

A termőföld továbbra is legnagyobb természeti értékeink közé tartozik, fokozottan igaz ez megyénkre, ahol kitűnő minőségű területek találhatók. Ezért is volt fontos, hogy végre elkészüljön egy friss, bárki számára elérhető kiadvány ebben a témában, ami művelési ágakra lebontva elemzi az országos, megyei és járási adatokat.

Sáhó Ákos, az x-agro.hu alapítója, az Agrotax Iránytű 2016 szerkesztője hangsúlyozta, aki érdeklődött már hazánk földpiaci helyzetéről – akár csak kíváncsiságból, akár kifejezetten vásárlóként vagy eladóként –, szembesülhetett azzal, hogy gyakorlatilag nem lehet olyan statisztikát vagy kiadványt találni, mely friss adatokkal dolgozik.

– A kiadvány különlegessége, hogy a most ezzel foglalkozó intézmények által készített kimutatásokhoz képest sokkal frissebb adatokkal dolgoztunk, így pontosabb képet kaphatnak az olvasók az aktuális árakról – ecsetelte.
A statisztikai kiadvány csaknem 134 ezer hektárnyi földvásárlás adatait vette alapul – a területek mintegy 30 ezer üzletkötés során cseréltek gazdát –, rengeteg olyan aktuális adattal és érdekességgel szolgálva, melyek itt olvashatók először a nagyközönség számára.

– Mi kizárólag megtisztított adatokat használtunk, sok esetben manuálisan feldolgozva – magyarázta Sáhó Ákos. – Ráadásul, a hivatali statisztikák régóta meglévő problémája, hogy jellemzően egy–másfél éves lemaradással közlik eredményeiket, így pontos képet eddig nem kaphatott az érdeklődő ebben a témában. Célunk, hogy ez megváltozzon, ezért is tettük közzé ingyenesen, letölthető formában kiadványunkat honlapunkon, így bárki pontos képet kaphat a hazai földárakról.

A kiadványból kiderül, Békésben a legdrágább a föld. A szántónál az átlagár országosan 1,243 millió forint, Békésben 1 594 806 forint. Járásokra lebontva kétmillió forint feletti átlagár jellemzi a Mezőkovácsházi (2,136 millió) és a Békéscsabai Járást (2,034 forint).

A szántók átlagárainak számításához felhasznált adatbázisban összesen 67 222 hektár szántóföld eladási ára szerepelt, ami a vizsgált termőföldterület mintegy 70 százalékát tette ki. Az észak- és dél-alföldi régiókban történt az országos szántóforgalom majd’ 43 százaléka.

A gyümölcsösöknél az átlagos értékesítési ár 1 438 506 forint volt megyénkben, a szőlőnél pedig 612 380 forint/hektár. A legkevesebb szőlőterületet értékesítő megyék közé tartozik Békés, ami nem véletlen, hiszen maga a szőlő is kevesebb más térségekhez képest. A gyepterületek 2016-ban Békésben 595 883 forintért keltek el Békésben.

A szántók haszonbérleti díjainak vizsgálatánál kizárólag a terület méretére vonatkozó, és a forintban megadott bérleti díjakat (Ft/hektár/év) vették figyelembe. A haszonbérleti díjak elemzéséhez 4549 szerződés adata állt a szerkesztők rendelkezésére. A vizsgált szerződések mindegyikét 2016-ban kötötték. A haszonbérleti díjak országos átlaga a szántóknál 74 900 Ft/hektár/év volt. A legmagasabb átlagos haszonbérleti díjat Tolna megyében (99 724 forint/hektár) fizették, Békésben az átlagár 96 396 forint/hektár volt.

Az erdőknél is magasabb átlagár
A szántók adásvételénél különösen intenzív volt a piac Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Hajdú-Bihar megyékben. A vizsgálatba bevont, szántó művelési ágú termőföldek több mint fele ezekben a megyékben cserélt gazdát. Az értékesített szántók átlagos nagysága 4,1 hektár körül alakult a múlt esztendőben. Amennyiben a hektáronkénti bérleti díjakat a hektáronkénti szántóterületek áraihoz viszonyítjuk, a szántóföld bérbeadásából származó éves hozam országos szinten 5,92 százalékos értéket mutat. Nem szóltunk még az erdőkről. Békésben egy hektárnál az eladási átlagár 959 587 forint volt a múlt évben, míg az országos átlagár 868 ezer forint. Az erdők árainak számításához összesen 14 278 hektár erdőterület adata állt a szerkesztők rendelkezésére, mely a termőföldek 32,3 százalékát tette ki.