bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Mennyit ér a földem? – Értékbecslés, haszonbérleti díj megállapítás
2016-09-13 11:56:59

Mennyit ér a földem? – Értékbecslés, haszonbérleti díj megállapítás

NAK Lap 2016. szeptember. 12

A termőföld adás-vételekkel és haszonbérletekkel foglalkozó x-agro.hu portál nemrégiben kutatást készített, amiből kiderült, hogy még mindig a „Mennyit ér a földem?” kérdéskör foglalkoztatja leginkább a gazdákat és az eladás előtt álló tulajdonosokat. Ezt felismerve az X-Agro ősszel tovább bővítette szolgáltatásai sorát, így már gyors és pontos termőföld értékbecsléssel és haszonbérleti díj megállapításával is áll a földtulajdonosok rendelkezésére. Ehhez több tízezer adás-vételi és haszonbérleti szerződés piaci árai adnak biztos alapot.

Termőföld értékbecslés akár 24 órán belül 

Az X-Agro által kidolgozott, egyedülállóan pontos kalkulációs módszernek köszönhetően 24 órán belül képesek megállapítani egy földterület reális piaci értékét, melyről aztán e-mailben, egy egyszerűsített értékelést követően tájékoztatják a kérvényezőt. Azoknak a földtulajdonosoknak, akiknek hivatalos és teljes körű értékbecslésre van szükségük, hogy igazolják földjük piaci értékét, azok szintén fordulhatnak az X-Agróhoz. Az X-Agro munkatársai az ingatlan adatai alapján egy részletes elemzést készítenek, amely banki műveletekhez vagy egyéb hivatalos helyeken is felhasználható.

Érdekel termőföld értékbecslés!

 

Haszonbérleti díjak felülvizsgálata, meghatározása 

Hamarosan lezárulnak az állami földárverések során vásárolt termőföldek adásvételi folyamatai, ezzel egyidejűleg pedig előtérbe kerül a haszonbérleti díjak módosításának igénye és lehetősége. Az új tulajdonosoknak érdemes egy szakvéleményt kérniük a megvásárolt terület helyben szokásos piaci haszonbérleti értékéről, hiszen ha a szerződésben foglalt ár ennél több mint 20%-kal eltér, akkor – a törvény értelmében – kezdeményezhetik a bérleti díj módosítását, amely akár a bérleti szerződés felbontásához is vezethet. Az elemzések alapján ez a legtöbb új tulajdonost érinti, akik haszonbérleti szerződés alatt álló földet vásároltak. A haszonbérleti díj módosítását a másik félhez intézett írásos nyilatkozattal lehet indítványozni, amihez kötelező csatolni egy igazságügyi szakértői véleményt a piaci haszonbérleti díj mértékéről.

Érdekel a haszonbérleti díj meghatározása!

Cikkünk a 2016. szeptemberi NAK Lapban is megjelent:

haszonbérleti díj megállapítás, szántó értékbecslés