bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Már büntetik a parlagfűirtást elmulasztó földhasználókat
2016-07-06 3:34:49

Már büntetik a parlagfűirtást elmulasztó földhasználókat

 Akár 5 millió forintos bírsággal is sújthatók azokat a földtulajdonosok és földhasználók, akik június 30-ig nem tettek eleget területükön a parlagfűirtási kötelezettségüknek. Péntektől egyaránt ellenőrzik a bel-és külterületeket, de akár a lakosság tagjai online is bejelentést tehetnek, ha fertőzött területet látnak.

Jelentős növényvédelmi bírság kiszabására számíthatnak azok a földhasználók, akik a múlt hónap végéig sem tettek eleget kötelességüknek, és nem akadályozták meg a parlagfű virágbimbójának kialakulását saját területükön. A jogszabály értelmében nem elég egyszer elvégezni az irtást, hanem ezt a fertőzésmentes állapotot a földtulajdonos köteles fenntartani a vegetációs időszak végéig. A szabály érvényes minden szántóföldre, rétre, legelőre, gyümölcsösre és kertre, valamint építési területekre és közterületekre is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint a területileg illetékes kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályai – belterület esetén a települési önkormányzat jegyzője – a kötelezettség elmulasztása esetén elrendelik a közérdekű védekezést, amelynek valamennyi költségét a földtulajdonosnak kell viselnie. Aki nem tesz eleget a rendeletbe foglalt kötelezettségeinek a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer és 5 millió forint közötti növényvédelmi bírság fizetésére kötelezhető.

A növényvédelmi bírságot minden esetben ki kell szabnia a hatóságnak, nincs mérlegelési lehetősége, mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a felületi borítottság határozza meg. Amennyiben egy földhasználót 3 éven belül többször is megbírságolnak, akkor az ismételten kiszabott szankció mértéke már az irányadó bírságtétel másfélszerese.

Segítség a megelőzésben

A Parlagfű Bejelentő Rendszer segítségével már a lakosság tagjai is bejelentést tehetnek, ha parlagfűvel fertőzött földterületet látnak, majd később az általuk bejelentett területtel kapcsolatban tájékoztatást is kaphatnak.

Az illetékes hatóságok azonban nemcsak a bejelentésben, hanem a védekezésben is segítséget nyújtanak, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy az eredményes irtás minden évben kihívás elé állítja a gazdákat. A földbirtokosok és földbérlők szakmai segítséget kérhetnek a védekezéshez: a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi szakemberei, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjai készséggel állnak a gazdálkodók rendelkezésére a parlagfűirtással kapcsolatos minden szakmai kérdésben.

szántó, gyümölcsös, kert, erdő, nádas, zártkert