bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Helyben lakó vagyok-e?
2015-11-16 10:17:45

Helyben lakó vagyok-e?

Sok kérdést kapunk ebben a témában felhasználóinktól, és úgy látjuk nem mindenki számára teljesen egyértelmű, hogy ki számít helyben lakónak, honnan mérjük a 20 km-es távolságot, és ezek alapján kit illet elővásárlási jogosultság. Tegyük ezt most rendbe.

A földforgalmi törvény alapesetben elővásárlási jogot keletkeztet azon földműveseknek, akik lakóhelye vagy mezőgazdasági üzemközpontja az adott föld 20 km-es körzetében fekszik. Ezen belül természetesen nem mindegy, hogy hol lakunk, hiszen ez is befolyásolja, hányadik helyen vagyunk az elővásárlási sorrendben.

Fontos megjegyezni, hogy a 20 km-es távolság ténylegesen az adott föld fekvése szerinti település közigazgatási határa és a földműves lakóhelyének közigazgatási határa közötti távolság, amelyet közúton vagy mindenki számára elérhető magánúton kell mérni.

Általában az a hiba szokott előfordulni, hogy a gazda pl. gépkocsival leméri a távolságot a két lakott területet jelző tábla között, holott számos esetben ez nem esik egybe a település közigazgatási határával, így – tévesen – azt gondolja, hogy elesik az elővásárlási jogtól. Fontos, hogy pontosan tudjuk, hol húzódik a település közigazgatási határa, mert földvásárlás során így jóval több esetben tudjuk kihasználni az elővásárlási jogunkat. Például, ha Győr és Bábolna között nézzük, akkor a lakott terület végét jelző táblától a lakott terület kezdetét jelző tábláig 21,9 km a távolság, viszont ha közigazgatási határtól közigazgatási határig mérjük, úgy 17,1 km, ami alapján megillet az elővásárlási jog.

Meg kell említenünk továbbá, hogy a 20 km-en belüli távolság csak elővásárlási jogot keletkeztet, nem zárja ki a vásárlásból azokat a gazdákat, akik messzebb laknak. A törvény értelmében akkor is vehetünk földet az adott településen, ha nem 20 km-en belül lakunk, ebben az esetben azonban semmiféle elővásárlási jog nem illet meg minket. (Természetesen a törvény szerinti további előírásoknak meg kell felelnünk).

Az állami földek értékesítésénél ezen a szabályon szigorítottak, hiszen az árveréseken – az erre vonatkozó előírások szerint – kizárólag 20 km-en belüli földműves vehet részt (itt is szintén a lakhely vagy az üzemközpont számít). Ebben az esetben a földforgalmi törvényhez képest tehát tovább korlátozták a vásárlók körét.

 

Sáhó Ákos

portálvezető