bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Haszonbérleti díjak módosítása – nem csak igazságügyi szakértői véleménnyel!
2016-10-17 11:03:16

Haszonbérleti díjak módosítása – nem csak igazságügyi szakértői véleménnyel!

Noha a jogszabály úgy szól, hogy a haszonbérleti szerződés módosítását indítványozó kérelemhez kötelező csatolni a helyben szokásos haszonbérleti díjra vonatkozó igazságügyi véleményt, a tapasztalat azt mutatja, hogy sok esetben erre nincs szükség. Milyen esetekben módosítható a haszonbérleti szerződés? Mikor nem kell ehhez igazságügyi szakvéleményt kérni? Olvasson tovább a hasznos információkért!

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a haszonbérleti szerződésnek ahhoz, hogy tartalma módosítható legyen?

A 2016. január 06.-án életbe lépett módosított földforgalmi törvény értelmében a legalább 10 éves időtartamra kötött haszonbérleti szerződéseknél az aláírást követő 5 év elteltével bármelyik szerződő fél kezdeményezheti a haszonbérleti díjnak a helyben szokásos piaci árhoz való igazítását, feltéve, hogy a szerződési időből még legalább 5 év hátravan.

További kitétel, hogy a módosításhoz a szerződésbe foglalt bérleti díjnak legalább 20 %-kal el kell térnie a jelenleg helyben szokásos piaci bérleti díjtól, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a kritérium a legtöbb esetben teljesül.

 

haszonbérlet, haszonbérleti díj, haszonbérleti szerződés, igazságügyi szakértő vélemény, mennyit ér a földem, szántó, eladó föld

Hogyan módosítható a haszonbérleti szerződés?

A vonatkozó jogszabály úgy fogalmaz, hogy a haszonbérleti szerződés módosítását a másik félhez intézett írásos kezdeményezéssel lehet indítványozni, melyhez kötelező csatolni egy igazságügyi szakértői véleményt a reális haszonbérleti díj mértékéről, ami a bírósági eljárás során is megállja a helyét.

Lényeges gyakorlati tapasztalat azonban, hogy amennyiben a földtulajdonos és a bérlő egyet értenek a szerződésmódosítás jogosultságával, abban az esetben elegendő, ha közösen megegyeznek egy reális haszonbérleti díjban, melyet aztán közös akaratuk szerint szerződésbe foglalnak.

Hogyan állapítható meg a reális haszonbérleti díj?

A helyben szokásos haszonbérleti díj megállapításával kapcsolatban forduljon bizalommal az Agrotax-hoz! Az Agrotax naprakész statisztikai adatokat használva 24 órán belül megállapítja egy adott földterületre vonatkozó reális haszonbérleti díjat. 

Amennyiben nem sikerül a szerződésben érintett két félnek békés úton megegyeznie, úgy igazságügyi véleményért is fordulhat az Agrotaxhoz.

 

Érdekel a 24 órás haszonbérleti díj megállapítás!

További kérdésem van a haszonbérleti szerződés módosításával kapcsolatban!