bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Haszonbérlet posztsorozat a Facebookon
2017-06-13 10:17:32

Haszonbérlet posztsorozat a Facebookon

Tavaly év elején lépett életbe a módosított földforgalmi törvény, amelynek köszönhetően a földhaszonbérleti szerződések felülvizsgálatára is lehetőség van. Korábban már foglalkoztunk a témával, azonban úgy látjuk, továbbra is vet fel kérdéseket a haszonbérlet, sokan pedig továbbra sem vizsgálják felül már előnytelen hozamú haszonbérleti szerződéseiket. Ezeknek módosítását bizonyos feltételek fennállása esetén bármelyik fél kezdeményezheti. A haszonbérlettel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket gyűjtöttük össze, és tettük közzé egy több részes Facebook-poszt-sorozatunkban, melyet most egyben megosztunk itt is. Jó olvasgatást kívánunk, kérdés esetén pedig állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!

Haszonbérleti szerződések módosításának lehetősége a módosított földtörvény értelmében

2016. január 6-án módosult a 2013. évi CCXIILV. földtörvény, így lehetőség nyílt a legtöbb haszonbérleti szerződés módosítására, mely során az abban szereplő bérleti díj a helyben szokásos, piaci díj mértékéhez igazítható.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a haszonbérleti szerződések egy része módosítható, hiszen az abban foglalt bérleti díjak sok esetben több mint 20%-kal eltérnek a törvény szerint jogosan kérhető helyben szokásos piaci díjtól.

Hogy pontosan milyen esetekben módosítható a szerződés, arról többet is megtudhat, ha követi az X-Agro facebook oldalát!

Mely kritériumoknak kell megfelelnie a módosítható szerződéseknek?

Folytatódik a haszonbérleti szerződésekkel foglalkozó posztsorozatunk!

Ezúttal azt vizsgáljuk meg, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy haszonbérleti szerződésnek ahhoz, hogy jog szerint módosítható legyen. Lássunk hozzá!

A vonatkozó jogszabály szerint a haszonbérleti szerződés módosítását bármelyik fél indítványozhatja, ha az adott területre

  • legalább 10 éves időtartamra szóló szerződést kötöttek,
  • melyből már legalább 5 év eltelt,
  • és legalább még 5 év van hátra.

További kitétel, hogy a módosításhoz a szerződésbe foglalt bérleti díjnak legalább 20 százalékkal el kell térnie a jelenlegi helyben szokásos piaci bérleti díjtól, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a kritérium sok esetben teljesül.

Kedvező árú, mégis biztos és pontos haszonbérleti díjmegállapítás

Mely kérdés foglalkoztatja leginkább a földtulajdonosokat? Posztsorozatunk 3. részében a haszonbérleti díj megállapítására mutatunk egy olyan módszert, mely teljesen új, modern szempontok alapján adja meg a helyben szokásos piaci árat! Ez az Agrotax értékelés.

Milyen módszerrel kerül megállapításra a piaci haszonbérleti ár?

Hogyan állapítjuk meg a VALÓS piaci haszonbérleti díjat (amelyhez a szerződésbe foglaltak igazíthatók)?

A termőföldre is igaz, hogy annyit ér, amennyit a kereslet hajlandó fizetni érte! Éppen ezért előfordulhat, hogy egy hasonló méretű és aranykorona értékű föld az ország egyik részén másmennyit ér, mint egy másik helyen. Ennek ellenére azt állítjuk, hogy még így is megállapítható egy

  • nagyon pontos
  • helyben szokásos
  • mai piaci ár illetve haszonbérleti díj.

Bővebben a módszerről: Agrotax módszertan

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy 24 órás értékmegállapításaink szinte egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mértékben térnek el az igazságügyi szakvélemény eredményeitől.

Ha lehetséges a módosítás, hogyan állapítható meg az új ár?

Korábbi posztjainkban már elmondtuk, hogy mely haszonbérleti szerződések módosíthatók. Most azt áruljuk el, hogy hogyan egyezhet meg a legegyszerűbben a szerződésben érintett másik féllel!

A vonatkozó jogszabály úgy fogalmaz, hogy a haszonbérleti szerződés módosítását a másik félhez intézett írásos kezdeményezéssel lehet indítványozni, melyhez kötelező csatolni egy igazságügyi szakértői véleményt a helyben szokásos haszonbérleti díj mértékéről. Lényeges gyakorlati tapasztalat azonban, hogy amennyiben a földtulajdonos és a bérlő egyetértenek a szerződésmódosítás jogosultságával, abban az esetben elegendő, ha közösen megegyeznek a haszonbérleti díjban, melyet aztán közös akaratuk szerint szerződésbe foglalnak.

De ki mondja meg, hogy mi a helyben szokásos haszonbérleti díj?

Ha a bérlő nem hajlandó közös megegyezéssel elfogadni az új árat, akkor mi a teendő?

Mi a teendő, ha a haszonbérleti szerződésben érintett egyik fél nem szeretné módosítani a szerződést? Mit tehet ilyenkor a másik fél?

Amennyiben a tulajdonos és a bérlő nem tudnak megállapodni az új bérleti díjban, úgy a szerződésmódosítást illetően bármelyik fél hivatalosan is indítványozhatja a módosítást. Ez egy, a másik félhez intézett írásos kezdeményezéssel indítható, melyhez a jogszabály értelmében kötelező csatolni egy igazságügyi szakvéleményt a helyben szokásos haszonbérleti díj mértékét illetően. Az igazságügyi véleményben meghatározott piaci bérleti díj 30 napos jogvesztő határidővel a gazdasági év végétől mindkét félre nézve kötelező érvénnyel hatályba lép.

Természetesen a bérlő elállhat az új díj ellenében történő földbérléstől. Erről az esetről a következő posztunkban írunk többet. Érdemes lesz azt is elolvasni!

24 órás haszonbérleti díj megállapítást és igazságügyi szakvéleményt is kérhet az Agrotaxtól!

Ha az új áron nem kívánja tovább művelni a földet a haszonbérlő, akkor mi a teendő?

Mint ahogy azt megírtuk az előző posztunkban, a föld bérlője nem kötelezhető rá, hogy a jogszabály szerint járó magasabb bérleti díjon is tovább bérelje a földet.

Ebben az esetben a szerződés felbontható. A haszonbérleti szerződés megszüntetése után azoknak a tulajdonosoknak, akik a 2013-as új földtörvény után vettek termőföldet, művelési kötelezettségük van, tehát nem adhatják újra haszonbérbe a földet. Azok a tulajdonosok, akik az említett törvény hatályba lépése előtt szerezték földjüket, eldönthetik, hogy maguk művelik tovább a földet vagy újra haszonbérletbe adják a már piaci árhoz igazított bérleti díj ellenében.

Bízunk benne, hogy posztsorozatunk segített eligazodni a haszonbérletekkel kapcsolatos kérdésekben.  Ha további kérdése van, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, és segítünk!