bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon megszüntetése
2016-03-03 11:05:14

Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon megszüntetése

” Hatezer új parcella bevonásával májusban folytatódik az osztatlan közös földtulajdont megszüntetését célzó program.

Újabb földrészletek bevonásával folytatódik májusban az osztatlan közös tulajdonnal érintett mezőgazdasági területek rendezését célzó program – tudta meg a Magyar Idők. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a harmadik ütemben 11 megye 13 járásában, összesen 6000 parcella tulajdoni helyzete tisztázódhat. A tervek szerint az évtized végéig megszűnik ez a tulajdonosi forma. Erre 2013 és 2016 között összesen 8,4 milliárd forintot fordít a kormány.” – olvasható az agroinform.com weboldalon, 2016.február 17-én, 10:25-kor közölt cikkében.

Szakértőnk a cikkel kapcsolatban a következő fontos gondolatokat szeretné Önnel megoszatni.

Sajnos a kimérés és a közös tulajdon megszüntetése alapvetően még nem oldja meg azt a problémát, hogy az elmúlt években a tulajdoni hányadok – és ezzel a táblák – jelentősen elaprózódtak. Nagyon sok esetben akadályozza a hatékony termelést ez a probléma. A kormány ezen birtokoptimalizálási törekvését csak támogatni lehet, viszont ennél is fontosabb, hogy gazdaságosan művelhető, egy tulajdonos által birtokolt földrészletek keletkezzenek.

Kevesen tudják, hogy a földhivatalok engedélyezési eljárás nélkül hagyják jóvá a tulajdonostársak közötti tulajdonrészek adás-vételét, ha ezzel a közös tulajdon megszüntetésére is sor kerül. Ez első sorban akkor történhet meg, ha két tulajdonosa van a földterületnek, és az egyik megvásárolja a másik fél tulajdoni hányadát. Amennyiben több tulajdonos szerepel a tulajdoni lapon, lehetőség van egy közös szerződésbe foglalni az összes tulajdonostárs eladási szándékát. Ez esetben minden tulajdonos tudni fog az adás-vételről, tehát kellően transzparens az ügylet. Természetesen, amennyiben az egyik tulajdonos társ kezdeményezi vevőként a közös adás-vételi szerződés megkötését, úgy kifüggesztésre sincsen szükség, mert nincs senki sem, aki elővásárlási jogával élhetne.

A jelenlegi állapot szerint nagymértékben felaprózódott birtok szerkezet optimalizálását akadályozza, hogy a tulajdonosok gyakran nem ismerik egymást, és így elérhetetlenek a kezdeményező számára. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy minden tulajdonos egy szerződésben kössön egyezséget egymással.

Elovasom a cikket!