bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Ezzel minden földtulajdonosnak érdemes tisztában lennie
2015-12-14 2:22:25

Ezzel minden földtulajdonosnak érdemes tisztában lennie

“Nekem egy búzatábláról nem jut eszembe semmi.

Tudod, milyen szomorú ez?

De neked olyan szép aranyhajad van.

Ha megszelídítesz, milyen nagyszerű lenne!

Akkor az aranyos búzáról rád gondolhatnék.”

ANTONIE DE SAINT-EXUPÉRY

 

Hol van most a föld?

Sok bérlemény van továbbra is jogi személyeknél, akik nem vehetik meg azt a területet, ahol jelenleg gazdálkodnak. Ők csupán az összes földműves gazda 1-2%-át teszi ki. 12 állami gazdaságnál 148 ezer hektár föld van tulajdonban. Ezek nagy részét természetes személyek bérlik. Szerencsére a vidéki közösséget építő, munkahelyet teremtő gazdák is nagy számban vannak jelen. Most az állam a magyarországi mezőgazdasági művelési ágú földek 6 százalékát bízza gazdákra, családi gazdaságokra, földművesekre. „Egy dolgos, szorgalmas ember gyarapítja azt, amit örökül hagy. A föld mindig is több volt szimpla megélhetésnél.” – vallja a földem.hu portál vezetője.

 

Ki vehet ma földet Magyarországon?

Alapvetően 1 ha alatt bárki vehet termőföldet, akár úgy is, hogy nem regisztrált földműves. Természetesen mindaddig, amíg az által birtokolt földterület mérete összesen nem haladja meg az 1 hektárt. Ez alól a szabály alól is van kivétel, méghozzá az egyik leggyakoribb, ha közeli hozzátartozók között cserél gazdát az ingatlan. E méret fölött már szükséges földműves regisztrációs számot igényelni a Járási Földhivatalban. Az eljárás ingyenes, és postai úton is kérhető a regisztráció. Alapvetően meglévő végzettségekre, vagy megszerezhető képzettségekre lehet hivatkozni a földműves igazolás megszerzésénél. Míg előbbit törvény sorolja fel, utóbbi szakmákról a képzési helyeken érdeklődhet.

A Járási Földhivatal határozatban értesíti az igénylőt, hogy földművesként nyilvántartásba vette. Ennek igazolásaként kiadott határozat számát kell felhasználni akkor, ha a földszerző képesség igazolása felmerül.

 

Kedves Olvasónk, ha Önt is érintik a termőföld adás – vételben fellépett változások, ha Ön is szeretne egy olajozott rendszerben részt venni, ahol még előnyökhöz is juthat egy jól előkészített jogi háttérben, akkor javasoltjuk, hogy látogasson el a www.földem.hu weboldalra és regisztráljon!

 

„Tegyen bennünket próbára, használja az általunk kínált szolgáltatásokat!” – búcsúzik Sáhó Ákos, cégvezető.