bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Ezt tanultuk 2016-ban a termőföld piacról
2017-01-04 1:09:40

Ezt tanultuk 2016-ban a termőföld piacról

A 2015-ös OMÉK első napján induló x-agro.hu, termőföld-adásvételi portál összegezte a tavalyi év legtöbbeket érintő termőföldpiaci tanulságait.

  1. Még mindig nehézkes az információáramlás

Gondolta volna, hogy a mai felgyorsult világunkban – ahol már egy egyszerű szobafoglalástól kezdve a banki ügyintézésen át egészen az ajándékvásárlásig mindent egyszerűbb online intézni – a sikeres termőföld adásvételek közel 90%-a meg sem jelenik az interneten? A tapasztalat azt mutatja, hogy a földeladók még mindig a hagyományos újsághirdetéseken keresztül és a szájreklám útján igyekeznek túladni termőföldjeiken. Ezzel a régről maradt megszokással azonban jelentősen szűkítik a potenciális vásárlók megszólításának esélyét, így saját magukat korlátozva a legjobb piaci ár elérésében.

2. Gyakori a rossz ármeghatározásagrotax, szántó ár, eladó szántó, termőföld, föld ára, x-agro

Figyelemmel kísérve az idei év földhirdetéseit és a termőföld adásvételekről tájékoztató jegyzői hirdetményeket kitűnik, hogy az egy hektárra vetített termőföld árak igencsak széles skálán mozognak. A tulajdonosok nagyon gyakran jelentősen alul- vagy fölülértékelik földjeiket, ami saját elmondásuk szerint azért fordulhat elő, mert nincs egy egységes értékelő rendszer, amihez tartani tudnának. A termőföld árát olyan sok tényező befolyásolja (méret, aranykorona érték, tulajdoni arány, elhelyezkedés, környező infrastruktúra stb.), hogy még az értékbecslő szakembereknek is számos esetben kihívást jelent a valós, piaci ár meghatározása.

3. Információhiány a haszonbérleti szerződések módosítása körül

Az ármeghatározás kihívásával azonban nemcsak a földeladás során kell megküzdeni. Hasonló helyzetben vannak azok is, akik haszonbérletbe adják ki földjeiket vagy bérlőként művelnek területet. A 2016 elején hatályba lépő módosított földforgalmi törvény értelmében a hosszútávra kötött haszonbérleti szerződéseket bármelyik érintett fél módosíthatja többek között abban az esetben, ha a jelenleg érvényes bérleti díj több mint 20%-al eltér a helyben szokásos piaci ártól. A haszonbérleti szerződések módosításának lehetőségéről és kitételeiről azonban csak kevés érintett rendelkezik teljes körű, megbízható információkkal, valamint továbbra is fennáll a valós piaci érték meghatározásának nehézsége.

Felismerésekre megoldások

A termőföldpiacon aktívan tevékenykedő X-Agro minden nap értékes tapasztalatokkal gazdagodik a földpiac kihívásait illetően, melyekre igyekeznek működő, naprakész válaszokat adni. Így született meg az x-agro.hu alapgondolata is, mely szerint egy olyan internetes platformot kell biztosítani, ahol a termőföld eladók és vásárlók korlátok nélkül találkozhatnak. Az x-agro.hu-n az eladók közvetlenül a vásárlásra jogosult gazdák által látogatott oldalon hirdethetik meg földjeiket, a vevők pedig egyszerűen informálódhatnak a kínálatról. Ezen túlmenően – a Széchenyi István Egyetem munkatársaival együtt kidolgozott – Agrotax™ szolgáltatásukkal néhány jellemző adat alapján már 1 munkanapon belül képesek megmondani, hogy mennyit ér egy adott földterület mai piaci áron, valamint ugyanennyi idő alatt a reális haszonbérleti díj mértékét is megállapítják.

A folyamatosan változó piaccal azonban nem könnyű lépést tartani. Ahogy egy fecske sem csinál nyarat, úgy néhány tanulság levonása és azok megoldása sem hoz gyökeres változást, de óriási segítséget jelenthet azoknak, akik gyorsan, jó áron szeretnének földet adni vagy venni. Az X-Agro ígéri, továbbra is a földpiaci szereplőket fogja segíteni és van még ötlet a tarsolyukban!