bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Élénkül, de mégis csökken?
2015-11-10 4:16:19

Élénkül, de mégis csökken?

Elég érdekes dolgok történtek a földpiacon az elmúlt évben, években. Az új földtörvény hatályba lépése miatt a szakmai befektetők és gazdálkodók élénkíteni kezdték a piacot, azonban ez azt hozta magával, hogy a 2014-es év során 12%-kal nőtt az országos termőföld átlagár, az adásvételek száma egyharmadával, az eladott földterület összmérete pedig 20%-kal zsugorodott, írja a KSH. Kiragadnánk még egy érdekességet. A rekord árszint Békésben volt 2014-ben: a megyei átlépte az egymillió forintot hektáronként.

 

Sáhó Ákost, az X-Agro.hu online termőföld árverési portál vezetőjét kértük, hogy foglalja össze az elmúlt évek történéseit, tendenciáit.

Magyarországon a legnagyobb termőterületek Borsod-Abaúj-Zemplénben (531,2 ezer hektár), Hajdú-Bihar megyében (535,5 ezer hektár) és Bács-Kiskunban (676,3 ezer hektár) találhatók. Mégis, egyéni tulajdonban a KSH adatai alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gazdálkodnak, mintegy 246.170 hektáron. Inkább a föld bérlés dominál a nagy termőterületekkel rendelkező megyékben.

A termőterületekből azonban nem mind mezőgazdasági terület.

 

 

(Forrás: KSH, Mezőgazdasági terület, 2014.május.31. adatok alapján)

2013-ban a mezőgazdaságitermőföld-árak – az előző két év 11,5, majd 12,8%-os növekedése után – átlagosan 8,2%-kal voltak magasabbak az előző évihez képest. A föld árát számos tényező befolyásolja, ezért az ország egyes területein a föld ára az országos átlagtól jelentősen eltérhet. A legdrágább területek Hajdú-Bihar, Tolna, Győr-Moson-Sopron megyében találhatóak, a legolcsóbban Nógrád megyében lehetett szántóföldhöz jutni, ahol 1 hektár szántóföld átlagára kevesebb volt, mint az országos átlag fele. Hajdú-Bihar megyében egyébként folytatódott a 2013-as tendencia. 2015-ben a Kifüggesztések alapján elmondható, hogy a Hajdúságban a nagyon jó minőségű, nagyobb táblák esetében nem ritka a 4 – 5millió forintos hektáronkénti vételár sem.

 

Az X-Agro, egy, az idei OMÉK-on, októberben indult online termőföld árverési portál azt reméli, az online lehetőségek biztosításával egyrészt lehetőséget nyújthat az eladóknak, hogy a legmagasabb árat kapják földjükért, másrészt a hiteles és átlátható földtörvényi, föld adás-vételi tájékoztatással élénkebbé teheti a piacot.

„Jelenleg annyit tudunk, hogy a leginkább Hajdú-Biharban, Győr-Moson-Sopron, Vas, Pest és Baranya megyében nőttek a szántóföld árak” – tér ki a 15% feletti árváltozásokra Sáhó Ákos, az X-Agro.hu vezetője. „Ezekben a térségekben fellendülőben van a földforgalom már több éve. További élénkülés figyelhető meg Fejér- és Komárom-Esztergom megyékben, reméljük, hogy a tendencia megmarad.”

Bár hivatalos statisztikai adatok legutoljára 2013-ból vannak, erről a lezárt statisztikai évről a KSH a következőt írja Statisztikai Tükrében: „A legtöbb földterület Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében cserélt gazdát, ahol az értékesítés volumene az előző évhez képest is növekedni tudott. A legnagyobb forgalomélénkülés (+20%) Csongrád megyében volt.”

(Forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/mgfoldarak/mgfoldarak13.pdf)

Azok, akik nem elégednek meg a 2013-as, 2015-ös adatokkal, bátran felkereshetik az x-agro.hu weboldalt! Az online termőföld árverést lebonyolító oldal, aktuálisan és folyamatosan látja a termőföld árak változását a lezárult licitek és a jegyzői kifüggesztések által. Így át fogó és hiteles képet tudnak adni a földpiaci változásokról, amivel segíteni tudják mind az eladói, mind a vevői oldalt.

 

Érdekességek

–          Az orosz mezőgazdasági minisztérium ingyen adná bérbe megművelésre az állami földeket – röppent fel a hír nyáron -, mivel az országban mintegy 56 millió hektárnyi művelésre alkalmas terület hever parlagon.

–          Bács-Kiskun megye a TOP3-ban: itt a legnagyobb termőterület, itt van a legtöbb egyéni gazdálkodó, és itt a legtöbb bérelt földterület is.

–          2015-ben 4,6%-kal kisebb területen, az előző évinél 2,8%-kal több, 7,5 millió tonna kalászos gabona termett. A termésátlagok – a rozs kivételével – felülmúlták az előző évit. A búza termésátlaga 1991 óta nem volt ilyen magas, az elmúlt öt év átlagát 22%-kal haladta meg. A növekedésnek kedvezett a tavaly őszi és az idei májusi csapadékos időjárás.