bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Kisalföld napilap – Egy hektár másfél millióból
2017-04-04 2:43:04

Kisalföld napilap – Egy hektár másfél millióból

Kisalföld napilap, 2017.04.04.

Megyénkben másfélszer drágább a föld átlagára, mint Borsodban

Egy hektár szántóért tavaly átlagosan több mint másfél millió forintot adtak Győr-Moson-Sopronban, a földbérleti díj évi 87,5 ezer forint, a bérbeadásból származó hozam 5,7 százalék. Az erdők és a rét-legelő is drágábban kelt el nálunk az országos átlagnál. Harmincezer tavalyi üzletkötés alapján dolgozta fel a 2016-os földvásárlási adatokat egy győri székhelyű cég.

Országos szinten a második legdrágább földek Győr-Moson-Sopron megyében voltak, csaknem másfélszer drágább egy hektár itt, mint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – derül ki többek között az Agrotax Iránytű elnevezésű kiadványból, melyet a győri székhelyű X-Agro készített el. Komárom-Esztergom megyében csaknem 30 százalékot drágult a föld, ám itt kínálták eladásra a legkevesebbet, mindössze 1708 hektárnyit. „A hivatali statisztikák jellemzően egy-másfél éves lemaradással közlik eredményeiket, így pontos képet eddig nem kaphatott az érdeklődő. Célunk, hogy ez megváltozzon, ezért is tesszük közzé ingyenes letölthető formában kiadványunkat honlapunkon” – foglalta össze Sáhó Ákos, a győri székhelyű x-agro.hu alapítója a kiadvány jelentőségét. A statisztika alapját 134 ezer hektár föld eladása adja, mely közel 30 ezer üzletkötés során cserélt gazdát. Megállapítható, minden művelési ágat figyelembe véve 1 millió 151 ezer forint volt a föld hektáronkénti átlagára 2016-ban. Regionális szinten a legmagasabb átlagos földár a közép-magyarországi régióban (1 millió 355 ezer forint), míg a legalacsonyabb Észak-Magyarországon (859 ezer forint) volt. Egyedül az utóbbi régióban volt egymillió forint alatt a föld átlagára. Megyei szinten magas volt az ár Békés és Győr-Moson-Sopron megyében, az előbbiben 1 millió 432 ezer forint. Nógrád, Borsod és Zala megyében 900 ezer forint alatti átlagértékkel találkozhatunk. A legnagyobb földforgalom az alföldi területen mutatkozott.

xagro, agrotax, iránytű, agrotax iránytű, termőföld, mezőgazdaság, értékbecslés, haszonbérleti díj megállapítás, szántó,

A szántókat vizsgálva egy hektárért átlagosan 1 millió 243 ezer forintot kellett fizetni tavaly.

Másfél millió forintnál nagyobb összegért Hajdú-Bihar (1 millió 541 ezer forint), Győr-Moson-Sopron (1 millió 534 ezer forint) és Tolna (1,515 millió forint) megyében kelt el. A gyümölcsösök esetében 1 millió 446 ezer forint volt a hektáronkénti országos átlagár. Itt nagy a szakadék, Győr-Moson-Sopron 1 millió 178 ezer forintért, míg Hajdú-Biharban 2 millió forintért cserélt gazdát A legtöbb gyümölcsöst Szabolcsban értékesítették. Erdők esetében 868 ezer forint volt az átlagár, miközben Tolna, Komárom-Esztergom, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében egymillió forint fölé került. A gyepterület átlagos ára a legelő és rét művelési ágú földek figyelembevételével 737 ezer forint volt, ám Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében 900 ezer forintot meghaladó árak figyelhetők meg.

Ami a szántók haszonbérleti díját illeti, országos átlaga hektáronként évi 74 ezer 900 forint. A legnagyobb haszonbérleti díjat Tolna megyében (99 ezer 724 forint) adták, de országos átlag feletti értékeket mutatott még Győr-Moson-Sopron (87 ezer 500 forint) is. Ha a bérleti díjakat a szántőterületek áraihoz viszonyítjuk, a szántóföld bérbeadásából származó éves hozam országos szinten 5,92 százalékos értéket mutat (Győr-Moson-Sopronban ez 5,7 százalék).

Az Agrotax™ Iránytű ingyenesen letölthető ide kattintva!

 

kisalföld, agrotax, iránytű, x-agro, szántó, szántó ár, termőföld, haszonbérlet, eladó föld, szántó piaci ár

 

 

szántó, gyümölcsös, kert, erdő, nádas, zártkert