bejelentkezés / regisztráció hirdetésfeladás
Címlap > Haszonbérleti szerződés - Az internet a termőföldpiac legújabb sikertényezője
2017-04-10 8:21:57

Az internet a termőföldpiac legújabb sikertényezője

Agrárágazat

Az internet megjelenése és széles körű elterjedése kétség kívül hozzájárult a lakossági hirdetések elterjedéséhez. Míg korábban az állások vagy eladó ingatlanok meghirdetésére a nyomtatott újságok jelentettek alternatívát, addig mára már sokkal egyszerűbb, olcsóbb és nem utolsó sorban eredményesebb hirdetéseinket online közzétenni. Ezt a trendet követve a termőföldpiacon sem véletlenül hódítanak egyre nagyobb teret az internetes apróhirdetések és online ajánlattételi lehetőségek.

A hagyományos ingatlanpiac már évek óta kihasználja az online hirdetések adta előnyöket, így téve az adásvételeket gyorsabbá és hatékonyabbá. Ön tudta például, hogy napjainkban a sikeres ingatlan üzletek 90 százaléka egy egyszerű online hirdetéssel kezdődik? Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az interneten hirdetve sokkal egyszerűbbé, átláthatóbbá és nem utolsó sorban kényelmesebbé tették az ingatlanok közötti válogatást és a teljes körű informálódást.

Köztudott, hogy ma már mindenkinek a korábbinál nagyobb igénye van kényelemre, gyorsaságra, amit az internet a vevőnek és az eladónak egyaránt képes megadni. Nap mint nap több száz új ingatlanhirdetés kerül fel a világhálóra, melyet a kereslet könnyedén megtalál, ezáltal az információszerzés és a különböző ajánlatok összehasonlítása radikálisan leegyszerűsödött. Ez az új trend pedig nagymértékben hozzájárul az ingatlanpiac évek óta tartó növekedéséhez.

Eredményesebb az interneten hirdetni

Az online hirdetések egy nagy „vérkeringéssé” alakulnak át, amibe, ha ténylegesen bekapcsolódik a termőföldpiac, emelkedhet a sikeres adásvételek száma, hiszen az interneten a kereslet és a kínálat találkozása minden korábbinál egyszerűbbé válik. Az e fajta korszerűsítésre az agráriumban nagy szükség van, ki kell használni azokat a modern technika adta új lehetőségeket, amelyek gördülékenyebbé teszik az adásvétel folyamatát és hozzájárulnak a reális, piaci ár eléréséhez.

Jó hír, hogy az újsághirdetések korlátait felismerve már a termőföldpiac is kezd az online hirdetések felé fordulni. Ma már a termőföld és egyéb mezőgazdasághoz kapcsolódó pl.: gépkapacitás hirdetéseinket is feladhatjuk a mindenki által ismert, hagyományos apróhirdetéses weboldalakon, de a szemfülesebbek hirdethetnek kifejezetten mezőgazdasági célcsoportra specializálódott honlapon is, amely kizárólag agrár vonatkozású hirdetéseknek ad helyet.

Nem kell lemondanunk a szájreklámról

További előnye az online feladott hirdetéseknek, hogy ugyanúgy teret enged a „szájreklámnak”, mint a személyes ismeretség, de egyszerűbbé teszi azt. Amint feltöltjük termőföldünk hirdetését minden lényeges adat azonnal és egyértelműen láthatóvá válik a lehetséges vásárlók számára pl.: a terület nagysága, a tulajdoni arány, a termőföld típusa és elhelyezkedése, sőt egyes weboldalak térképes megjelenítéssel is illusztrálják az eladásra kínált termőföld pontos fekvését. Ezután a hirdető néhány kattintással továbbküldheti részletes hirdetését az az iránt érdeklődő ismerőseinek, ami így a szájreklámhoz hasonlatos, de sokkal pontosabb és nem utolsó sorban elegánsabb. Arról nem is beszélve, hogy a legfejlettebb honlapok bizonyos hirdetési formáinál, a feladott hirdetésekről automatikus értesítést kapnak a lehetséges vevők (a gazdák), ezzel is elősegítve a föld gyorsan, jó áron való eladását.

Üzleti siker a kanapéban ülve? Online lehetséges!

Az évtizedekig eredményesen működő újságok apróhirdetései ma már nem elég hatékonyak. Míg az újsághirdetés és szájreklám időigényes, korlátozott helyben és időben, addig az online hirdetések pár perc alatt feladhatók és azonnal a vásárlásra jogosult gazdák szeme elé kerülnek. Miért korlátozná valaki önmaga sikerét egy közönséges napilapban vagy hirdetési újságban feladatott apróhirdetéssel, ha ma már online minden könnyebb? Nincs sorban állás, korlátozott karakterszám és hirdetési költség, ezzel szemben otthonunk kényelméből pár perc alatt elintézhető.

Termőföld értékelés 1 munkanapon belül

Az internet bevonása a termőföldek adásvételébe kétség kívül a földpiaci szereplők életét teszi kényelmesebbé, ennél azonban még többet is tud. Segítséget nyújt a földtulajdonosok számára, hogy egyetlen nap leforgása alatt megtudják, mennyit ér a termőföldjük mai, piaci áron.

Hazánkban évente átlagosan közel 90.000 termőföld cserél gazdát úgy, hogy eddig jelentős kihívást jelentett meghatározni a föld értékét, hiszen országosan eltérőek a minőségi viszonyok és a helyben kialakult kereslet-kínálat. Ez természetszerűleg magával hordozhat számtalan rosszul beárazott hirdetést, ily módon csorbítva a mezőgazdasági ingatlanpiac hatékonyságát. Az internet segítségével már a gyors és naprakész termőföld értékelés is mindenki számára elérhetővé vált.

Szintén egyetlen nap leforgása alatt az is kideríthető, hogy egy bizonyos termőföldért mennyi a reálisan kérhető haszonbérleti díj mértéke, amely mind a tulajdonos, mind pedig a bérlő számára nélkülözhetetlen információ, akár a haszonbérleti szerződés módosításának alapjául is szolgálhat.

xagro, internet, termőföld, értékbecslés, mennyit ér a földem?, szántó, traktor

Biztosíték az adásvételek hosszadalmas folyamata alatt

Akik valaha adtak vagy vettek már termőföldet azok jól tudják, hogy a piaci ár meghatározása, majd a megfelelő kereslet megtalálása csak az első kihívás. Ha megtaláltuk azt az üzleti partnert, akivel kézbe csaphatunk, az még korántsem jelenti azt, hogy hátradőlve örülhetünk a sikernek.

Ezután veszi csak kezdetét a föld adásvétel hosszadalmas procedúrája, amely gyakran akár fél évig is eltarthat. Ez idő alatt, ha a vevő meggondolja magát az eladó tehetetlenül szívhatja a fogát, és kénytelen elkárolni az eltelt időt veszteségként, majd újrakezdeni a folyamatot onnan, hogy vevőt találjon a földjére.

Az internet biztonságos és innovatív lehetőségeit kihasználva ma már van olyan megoldás, ahol az előbb vázolt kellemetlen helyzeteket biztonságosan előzhetjük meg.

Létezik olyan megoldás – az adásvételi szándék mindkét fél általi kinyilatkoztatása után -, hogy a vevő számláján zárolásra kerül a vételár bizonyos százaléka pl.10%, mely pénzügyi biztosítékként a közvetítő cégnél kerül jóváírásra. Sikeres adásvétel során a pénzügyi biztosítékot a vételár részeként végül az eladó kapja meg. Időközben, ha a vevő eláll vásárlási szándékától egyfajta bánatpénzként az eladó számlájára kerül jóváírásra az összeg.

Ugyanez igaz a vevői oldalra is. Ha a vevő az adásvételi szerződés megkötésekor fizet foglalót az eladónak, viszont – nem a vevő hibájából – meghiúsul az ügylet, akkor a foglaló számára visszajár, sőt, ha az eladó hibájából, akkor akár annak kétszerese.

Kérdés, hogy a foglaló átadása után – akár hónapokkal később – van-e lehetőség ezt jogszerűen visszakapni. Ezeknél a termékeknél a vevő is biztonságban érezheti magát, hiszen az általa korábban megfizetett összeg a rendelkezésére áll.

Generációváltás az agráriumban is

Mindezek ellenére sok földtulajdonos nem használja még napi szinten az internetet, nem gondol rá sikert befolyásoló tényezőként, pedig a termőföldpiacnak nagy szüksége lenne egy újfajta lendületre, ami túlmutat a személyes ismeretségeken és valódi piaci versenyt és tiszta viszonyokat idéz elő. A technikai lehetőségek adottak, már csak a termőföld adásvételek szereplőinek kell megjelentetni ingatlanhirdetéseiket az interneten is.

Sokakat elbátortalanít, hogy nem napi szintű internethasználó, pedig nem kellene, hogy így legyen. A termőföld adásvételekre specializálódott weboldalak egyszerűen kezelhetők és minden támogatást megadnak, hogy egyszerűen hirdethessünk vagy böngészhessünk a feladott hirdetések között.

A másik oldalon pedig, felnőtt egy olyan generáció, akit szinte kizárólag csak az interneten lehet elérni. Ők a jövő generációja, akik már ma termőföldeket örökölnek vagy kompletten átveszik a családi gazdaságot. Ezt a generációt szinte kizárólag az interneten keresztül lehet megszólítani, hiszen ők már megtanulták, hogy online minden egyszerűbb és gyorsabb.

Végül az online hirdetésekre bátorítva azt sem árt tudni, hogy a földpiaci szakértők is azt tanácsolják, hogy használják ki az online hirdetés adta lehetőségeket! Az interneten hirdetni biztonságos, kényelmes és nem utolsó sorban hatékony, ráadásul az online hirdetési oldalak logikus felépítésűek, és számos termékük ingyenesen elérhető.

Az internet új távlatokat nyithat meg előttünk, éljünk a lehetőségeinkkel!

 

szántó, gyümölcsös, kert, erdő, nádas, zártkert